Հայաստանի ամերիկյան համալսարանում այսօր կազմակերպվեց «Երեխաների կրծքով սնուցման խրախուսման և մանկական սննդի վաճառահանման օրենսդրական կարգավորումը» թեմային նվիրված քննարկում: Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության մոր և մանկան առողջության պահպանման վարչության պետ Կարինե Սարիբեկյանը նշեց, որ պարբերաբար խոսվում է, թե որքան երեխայի կյանք կարելի է փրկել միայն կրծքով կերակրման հաշվին:

Կա  վիճակագրություն, ըստ որի` տարեկան մինչեւ երկու միլիոն երեխա կարելի է չկորցնել կրծքով կերակրելու դեպքում: Երեխաներին մինչեւ 6 ամսականը անհրաժեշտ է կերակրել բացառապես կրծքով: Կ. Սարիբեկյանի խոսքով` փորձը ցույց է տալիս, որ կրծքով կերակրված երեխաները մտավոր ունակություններով շահեկանորեն տարբերվում են այլ սնունդ ընդունածներից: Ըստ նրա` կրծքով սնուցված երեխաները լինում են առավել առողջ, դիմացկուն, իսկ սնուցող մայրերն ավելի հեշտ են դիմադրում հիվանդություններին, վերջիններս նաեւ առավել քիչ են հակված քաղցկեղ ձեռք բերելուն:

Երեխայի լիարժեք օրաբաժինը պետք է բավարար լինի իր քանակությամբ և ներառի սննդարար մթերքներ: Այդպիսի մթերքներ են մրգերն ու բանջարեղենը, լոբազգիները, կաթնամթերքները, բրինձ,  հնդկացորենի /գրեչկա/, վարսակի, սպիտակաձավարի /մանի/ թանձր շիլաները` բուսական յուղով և կարագով պատրաստված, միսը, ձուն, ձկնեղեն:

Երեխային կրծքից կտրելը  չի ենթադրում երեխայի հետ փոխհարաբերությունների խզում: Բայց փաստ է, որ կրծքից շուտ կտրված երեխան զարգացման հաջորդ աստիճանին անցնում է պակաս ինքնավստահ, վատ է նախապատրաստված նոր պահանջների կատարմանը, պատրաստ չէ ավելի մեծ ազատության: Դավթի սաղմոսներից մեկում խաղաղությունը, հանգստությունը հավասարեցվում են կրծքից կտրված երեխայի ավարտունության հետ: Հնում, իսկ որոշ ժողովուրդներ մինչ այսօր երեխաներին կրծքով կերակրում էին 2-3 տարի:

Նորածնի համար իդեալականը մայրական կաթն է: Արհեստական կաթի ընդունելի բաղադրություն ապահովելու համար մասնագետները փորձում են վերարտադրել մայրական կաթի սննդային բաղադրամասերի (սպիտակուցներ, ածխաջրեր, ճարպեր, վիտամիններ)  հարաբերակցությունը: Սակայն արհեստական կաթը մնում է երեխայի օրգանիզմին միանգամայն խորթ, որը սնուցման միջոց է, և միայն այդքանը: Այն չի պաշտպանում երեխային հիվանդություններից, չի խթանում նրա օրգանների և մտավոր ընդունակությունների զարգացմանը, չի նպաստում մոր և մանկան միջև կապի հաստատմանը:

Կաթնախառնուրդների թերությունները

Մանկական կաթնախառնուրդներից ոչ մեկը չի կարող լիովին փոխարինել մայրական կաթին, չնայած դրանց ստեղծողներին հաջողվել է փոքրիկների համար համեմատաբար անվնաս սնունդ ստանալ: Անշուշտ, մեր օրերի խառնուրդներն ավելի որակայալ են, բայց չպետք է մոռանալ մի քանի շատ կարևոր հարցեր.

Սննդի առումով մայրն ու երեխան պարզապես գործընկերներ են և կարող են հարուստ ու բազմագան  սննդամթերք ուտել։ Երեխաների մի մասը մոր որոշակի կերակրատեսակների նկատմամբ գերբարձր զգայունություն ունի։ Վնասակար ազդեցություն ունեցող նյութերը կաթով անցնում են երե­խային և ազդում նրա վրա. մոր՝ այդ սնունդն ընդունելուց 9 ժամ հետո։ Երեխայի վարքագծով կարելի է ստուգել, թե մոր կերած սննդամթերքներից հատկապես որն է վնասում երեխային, մոր սնվե­լուց 9 ժամ հետո երեխան ծակծկոցներ, փորիկի ցավեր է ունենում։ Այդ ցավերը վերսկսվում են մի­այն այն ժամանակ, եթե մայրը կրկին օգտագործում է այդ սննդամթերքը։ Պետք է փնտրել ու գտնել փոքրիկի անհանգստության պատճառները։ Դրանք կարող են լինել՝

Այլ հոդվածներ …

Գովազդ