Ծնողները երեխայի կերակրացանկում փորձում են ընդգրկել կաթնամթերքի բազմաթիվ տեսակներ, քանի որ գիտեն դրանց օգտակարության մասին: Ըստ սննդաբան, բժիշկ-դիետոլոգ Լիդիա Այվազյանի՝  կաթից ստացված մթերքներ կարող ենք ներմուծել երեխայի սննդակարգ սկսած 1 տարեկանից․ դրանք  փոքրիկների համար կալցիումի, սպիտակուցի, յոդի, վիտամին B2-ի, B12-ի աղբյուր են:

«Իմ փոքրիկ»-ը զրուցել է Ուիգմոր Քլինիքի մանկաբույժ Աիդա Պապիկյանի հետ։

Գարունն իր հետ մշտապես վիրուսային և շնչառական հիվանդություններ է արթնացնում, սակայն վերջին մեկ ամսում Հայաստան ներթափանցած նոր տիպի կորոնավիրուսը՝ Covid-19-ը, շատ ծնողների համար նոր հարցեր է առաջ բերում՝ ինչ սնունդ տալ երեխաներին, ինչն է առավել օգտակար վիրուսից զերծ մնալու համար։

Փոքրիկի դիմադրողականությունը դարձել է փխրուն, իսկ թուլությունը՝ նրան ուղեկից: Սա երեխայի օրգանիզմում վիտամինների պակասի մասին կարող է ազդարարել: Վիտամիններն օգնում են օրգանիզմին, երբ ներմուծվում են սննդի միջոցով: Սակայն դեղահաբի տեսքով վիտամինի ընդունումն արդեն այլ պայմաններ է թելադրում:

6 ամսականից սկսած՝ փոքրիկների սննդակարգի մեջ միսը պետք է զբաղեցնի կարեւոր տեղ: Մանկաբույժ Գոհար Քյարունցի օգնությամբ փորձեցինք պարզել՝ կարելի է, արդյոք, աղացած միս տալ մանկահասակ երեխային և եթե այո, ապա որ տարիքից ու ինչպես։

Այլ հոդվածներ …

Գովազդ