Այս տարիքում ևս մայրը պետք է շարունակի երեխային կերակրել կրծքով այնքան անգամ, որքան երեխան ցանկանում է, և տա նրան նաև հավելյալ սննդարար ուտելիք: Անհրաժեշտ է աստիճանաբար մեծացնել երեխային տրվող հավելյալ սննդի ծավալները և լրացուցիչ կերակրումները դարձնել ավելի բազմազան: Ընդհանուր ընտանեկան սեղանի կերակրատեսակները պետք է դառնան երեխայի օրաբաժինի առավել կարևոր մասը: Կերակուրը պետք է տալ երեխային տրորված վիճակում, որ մանկիկը հեշտությամբ ուտի:

Հավելյալ սնունդը կամ ընդհանուր ընտանեկան սեղանի կերակրատեսակները տվեք օրվա ընթացքում 5 անգամ:

 

Ատամները ամրացնելու համար հատկապես կարևոր են հետևյալ նյութերը` կալցիում և ֆոսֆոր (շատ են պարունակում կաթը և պանիրը), D վիտամին (արևի ճառագայթներով), C վիտամին (նարինջ և այլ ցիտրուսներ, թարմ լոլիկ, կաղամբ): Այս նյութերի հետ մեկտեղ անհրաժեշտ են նաև A վիտամինն ու B խմբի որոշ վիտամիններ:

Ամեն ատամ բաղկացած է երկու մասից` ատամնապսակից, որ մենք տեսնում ենք բերանում , և ատամից, որի վրա ծնոտում հենվում է ատամը: Դրսից ատամը ծածկված է արծնով (էմալով), որը պաշտպանում է նրան արտաքին ազդեցություններից, և ծամելիս նրա վրա է ընկնում հիմնականը:

Առաջին ատամների էմալը դեռևս կատարյալ չէ, նրա ամրացման համար անհրաժեշտ են

Ձեր փոքրիկն  ուզում է ծամոն ծամել և հետքրքրությամբ է նայում  ծամող մարդկանց: Իսկ Դուք չգիտե՞ք, թե ինչպես վարվել:

Փոքրիկի առոջղությունը պահպանելու և մաստակ ծամելուց չզրկելու համար  մանկաբույժ Ասիա Ներսիսյանը մի քանի խորհուրդներ է տալիս.

1.Երեխաներին կարելի է թույլ տալ ծամոն օգտագործել չորս տարեկանից միայն, այն էլ սպիտակ ծամոն (առանց ներկերի):

2.Երեխային պետք է բացատրել ծամոնի հիգենիկ նշանակությունը և սովորեցնել, որ այն պետք է գցել անմիջապես, երբ դադարում է համեղ լինել:

Առաջին մասը կարդացեք այստեղ:

Նախապես հարկավոր է որոշել, թե որ մթերքներն են կաթի միջոցով վնասում փոքրիկին: Դա դժվար չէ, եթե կիրառվի ներքոհիշյալ եղանակը, որ ներառում է երեք փուլ:

ԱՌԱՋԻՆ ՓՈՒԼ: Հարկավոր է կազմել կերակրող մոր սննդի մեջ օգտագածվող այն մթերքների ցուցակը, որոնք ավելի կասկածելի են թվում, և դրանց դիմաց գրանցել երեխայի վարքագիծը՝ անհանգստություն, լաց, խիթեր, ուռած փորիկ, փորկապություն կամ լուծ, գազեր, գիշերն անհասկանալի պատճառով արթնանալ, հետանցքի շուրջը կարմիր շրջան։

Որպես կանոն փոքրիկները շատ են սիրում շոկոլադ, մայրիկներն էլ  հաճախ փորձում են  շոկոլադի օգտագործումը նվազագույնի հասցնել` վախենալով դրա վնասակար ազդեցությունից:

Մանկաբույժ Ասիա Ներսիսյանը նշում է, որ շոկոլադն ունի թե դրական, թե բացասական հատկանիշներ, պարզապես պետք է այն ճիշտ կիրառել:

«Մինչև 2 տարեկան երեխաներին խորհուրդ չի տրվում  շոկոլադ տալ` հատկապես եթե նրանք  տառապում են ալերգիայով,-ասում է մանկաբույժ  Ներսիսյանը:-

Այն նպաստում է  քաշի ավելացմանը, կարիեսի առաջացմանը, թարախաբշտերի  և այլ հիվանությունների ի հայտ գալուն»:

Գովազդ