Որքա՞ն է մսի չափաբաժինը՝ ըստ տարիքի
Երեխային պետք է սկզբում տալ ½ թեյի գդալ միս, ապա աստիճանաբար ավելացնել և տալ մինչև 20-30 գրամ (8-9 ամսական):
9 ամսականից օրական պետք է տալ 40 գրամ մսային խյուս, իսկ 1 տարեկանը լրանալուն պես քանակը կարելի է ավելացնել 60-80 գրամով, 1.5 տարեկանից հետո երեխային պետք է տալ առավելագույնը 120 գ մսամթերք:
Երեխայի դեպքում չպետք է չարաշահել միսն ու ձկնեղենը, քանի որ ավել սպիտակուցը լրացուցիչ ծանրաբեռնվածություն է առաջացնում երիկամների համար և կարող է բացասաբար ազդել երեխայի առողջության վրա:
Ինչպե՞ս եփել ու ի՞նչ տեսքով մատուցել միսը
Մինչև 1 տարեկան փոքրիկին խորհուրդ է տրվում մատուցել մսի խյուս:
10-11 ամսական երեխային կարելի է փորձել տալ մսի փշրանքներ կամ մանր կտրատած, ծեծած միս:
1.5-2-ամյա երեխան արդեն կարող է ուտել փափկամիս, կոլոլակ, տավարի միս, խաշած միս, շնիցել:
Մինչև 3 տարեկան երեխաներին պետք է տալ խաշած, եփած և շոգեխաշած մսամթերք:
Պետք չէ շտապել երեխային մատուցել տապակած միս և երշիկեղեն: Երշիկը պարունակում է միայն 30% վերամշակված միս, իսկ մնացած մասը կազմում են տարատեսակ հավելումներ և կոնսերվանտներ (համ, նատրիումի գլուտամատ, գունավորում, աղ, համեմունքներ), որոնք օգտակար չեն երեխայի համար:
Մսամթերքի հետ, որպես խավարտ, հարմար է մատուցել բանջարեղեն, հացահատիկային փլավներ:
Մսամթերք. լյարդ, լեզու, սիրտ փոքրիկի համար
Այս մսամթերքը խորհուրդ է տրվում երեխային տալ 1 տարեկանից հետո:
Լյարդը (հատկապես տավարի) հարուստ է երկաթով, վիտամին A-ով, ֆոլաթթվով և վիտամինների B խմբով: Սակայն, քանի որ լյարդն իրականացնում է մաքրման գործառույթ, այնտեղ կարող են կուտակվել տարատեսակ նյութեր, որոնք երեխայի մոտ կարող են առաջացնել ալերգիկ ռեակցիա, ուստի խորհուրդ է տրվում օգտագործել 1 տարեկանից հետո:
Լեզուն հեշտ մարսվող մսամթերք է. պարունակում է մեծ քանակությամբ դյուրամարս սպիտակուցներ: Հետևաբար, երեխայի սննդակարգում դրա օգտակարությունն անժխտելի է:
Սիրտը ևս կարելի է ներառել երեխայի սննդակարգում 10 ամսականից սկսած: Այն պարունակում է շատ սպիտակուցներ և ամինաթթուներ: