Հղի կանանց կարելի է ու պետք է ուտել ամեն ինչ

Լուրեր

Համավրում է, որ պանիրը, ոստրեները, ապխտած ձուկը, երշիկեղենը, աղցանները, կտրտած մրգերն ու պաշտետը վնասկաար են հղի կանանց լիստերիաներով հնարավոր վարակաման պատճառով: Բայց պրոֆեսոր Քլեր Քոլինսը Նյուքասլի համալսարանից գտնում է, որ նմանօրինակ սահմանափակումները սննդարար նյութերի պակաս են առաջացնում:

Համավրում է, որ պանիրը, ոստրեները, ապխտած ձուկը, երշիկեղենը, աղցանները, կտրտած մրգերն ու պաշտետը վնասկաար են հղի կանանց լիստերիաներով հնարավոր վարակաման պատճառով: Բայց պրոֆեսոր Քլեր Քոլինսը Նյուքասլի համալսարանից գտնում է, որ նմանօրինակ սահմանափակումները սննդարար նյութերի պակաս են առաջացնում:

Սակայն լիստերիաներով վարակվելու դեպքում հնարավոր է վիժում, մահացած երեխայի ծնունդ, վաղաժամ ծննդաբերություն և այլ տարատեսակ խնդիրներ: Հորմոնալ փոփոխությունների պատճառով հղի կանանց մոտ վարակման հավանականությունն առավել բարձր է:

Համաձայն Քոլինզի ուսումնասիրությունների` այն հղի կանայք, ովքեր հաճախ էին օգտագործում «վտանգավոր» սննդամթերքներ, ավելի շատ էին բախվում վիժումների հետ: Չնայած որ նրանց օրգանիզմում երեխային անհրաժեշտ սննդարար նյութերի մակարդակը բարձր էր: 

Հարկ է նշել, որ վնասակար մթերքների բացառումը սննդակարգից նվազեցնում էր վիժումի հավանականությունը, սակայն հանգեցնում էր կալցիումի, ֆոլատի ու օմեգա-3 թթվի պակասի: Նման դեֆիցիտը հաճախ նպաստում էր նյարդային խանգարումների առաջացմանը: Հաշվի առնելով այս ամենը` Քոլինզն առաջարկում է լիովին վերանայել հղի կանանց սննդակարգը: 

Doctors.am

Գովազդ