10 մթերք, որոնք կամրացնեն փոքրիկի իմունիտետը

Երեխայի իմունիտետը բարձրացնելուն նպաստում են վիտամինները և հանքային նյութերը:

Նախընտրելի է, որ երեխան դրանք ստանա բնական սննդի` մրգերի և բանջարեղենի միջոցով, ոչ թե վիտամինային հաբերով: Այսպես դրանք ավելի լավ են յուրացվում օրգանիզմի կողմից:  Ստորև կներկայացնենք 10 մթերք, որոնք ողջ տարին կամրացնեն Ձեր փոքրիկի իմունիտետը:

1. Կաթ․ Առանձնանում է սպիտակուցների, ճարպերի,  ածխաջրերի և հանքային նյութերի բարձր պարունակությամբ: Միայն թե երեխային չափազանց յուղային կաթ մի՛ տվեք. 1 տարեկանից հետո փոքրիկին  կարելի է տալ 1,5-2 տոկոս յուղայնությամբ կաթ:

2. Կեֆիր և յուգուրտ․ Սրանք պարունակում են կենդանի մանրէներ, որոնք պահպանում են ստամոքսի միկրոֆլորան և բարձրացնում են իմունիտետը: Փոքրիկին կեֆիր կարելի է տալ արդեն 8 ամսականից, իսկ յոգուրտ` 1,5 տարեկանից հետո: Իհարկե, խոսքը տվային պայմաններում պատրաստված յոգուրտի մասին է։

3. Խնձոր․ Կարգավորում է ստամոքսի միկրոֆլորան և լավացնում մարսողությունը:  

4.Գազար․ Մեծացնում է օրգանիզմի դիմադրողականությունը վիրուսների նկատմամբ, օգնում է սակավարյունության և ընդհանուր թուլության դեպքում: Բացի այդ, գազարը պարունակում է բետա-կարոտին, որն անհրաժեշտ է լավ տեսողության համար:

Փոքրիկին մատուցելու համար այն կարելի է քերիչով անցկացնել կամ քամել հյութը: Փորլուծության դեպքում գազարը կարելի է օգտագործել եփված վիճակում: Այս պարագայում վիտամինները պահպանելու համար գազարը պետք է եփել գոլորշու վրա:

5. Բազուկ․ Այս բանջարեղենը օգտակար է հատկապես սակավարյունության դեմ պայքարում, ունի հակաբորբոքային ազդեցություն և լավացնում է նյարդային համակարգի աշխատանքը: Բազուկը նախընտրելի սնունդ է վիրուսային հիվանդությունների ժամանակ, քանի որ այն հեշտ է մարսվում և կոկորդացավի դեպքում այն կուլ տալիս տհաճություն չի պատճառում:

6.Մաղադանոս․ Քանի որ մաղադանոսը պարունակում է գրեթե բոլոր վիտամինները՝ կալիում, կալցիում, երկաթ, ֆոսֆսոր, այն բուժիչ միջոց է անգամ մրսածության և գրիպի ժամանակ:

Ապուր կամ խյուս պատրաստելիս վերջում անպայման մի քիչ մանրացրած մաղադանոսի տերևներ  ավելացրեք:

7. Ձուկ. Սա ճարպաթթվի անսպառ աղբյուր է: Դրական է ազդում ուղեղի  և նյարդային համակարգի աշխատանքի վրա, բարձրացնում է դիմադրողականությունը:

8. Հնդկահավ. Սա շատ օգտակար և դիետիկ միս է: Այն հարուստ է սպիտակուցներով, B խմբի վիտամիններով, երկաթով, ցինկով և մագնեզիումով: Բարձրացնում է օրգանիզմի դիմադրողականությունը, կանխում սակավարյունությունը:

9. Հավկիթ․ Հարուստ է սպիտակուցներով և լյուտեինով։

10. Սոխ և սխտոր: Սրանք հայտնի են ֆիտոնցիդի բարձր պարունակությամբ, որոնք սպանում են մանրէներy և նպաստում իմունիտետի բարձրացմանը: