Ատամները ամրացնելու համար հատկապես կարևոր են հետևյալ նյութերը` կալցիում և ֆոսֆոր (շատ են պարունակում կաթը և պանիրը), D վիտամին (արևի ճառագայթներով), C վիտամին (նարինջ և այլ ցիտրուսներ, թարմ լոլիկ, կաղամբ): Այս նյութերի հետ մեկտեղ անհրաժեշտ են նաև A վիտամինն ու B խմբի որոշ վիտամիններ:

Ամեն ատամ բաղկացած է երկու մասից` ատամնապսակից, որ մենք տեսնում ենք բերանում , և ատամից, որի վրա ծնոտում հենվում է ատամը: Դրսից ատամը ծածկված է արծնով (էմալով), որը պաշտպանում է նրան արտաքին ազդեցություններից, և ծամելիս նրա վրա է ընկնում հիմնականը:

Առաջին ատամների էմալը դեռևս կատարյալ չէ, նրա ամրացման համար անհրաժեշտ են

Որպես կանոն փոքրիկները շատ են սիրում շոկոլադ, մայրիկներն էլ  հաճախ փորձում են  շոկոլադի օգտագործումը նվազագույնի հասցնել` վախենալով դրա վնասակար ազդեցությունից:

Մանկաբույժ Ասիա Ներսիսյանը նշում է, որ շոկոլադն ունի թե դրական, թե բացասական հատկանիշներ, պարզապես պետք է այն ճիշտ կիրառել:

«Մինչև 2 տարեկան երեխաներին խորհուրդ չի տրվում  շոկոլադ տալ` հատկապես եթե նրանք  տառապում են ալերգիայով,-ասում է մանկաբույժ  Ներսիսյանը:-

Այն նպաստում է  քաշի ավելացմանը, կարիեսի առաջացմանը, թարախաբշտերի  և այլ հիվանությունների ի հայտ գալուն»:

Ձեր փոքրիկն  ուզում է ծամոն ծամել և հետքրքրությամբ է նայում  ծամող մարդկանց: Իսկ Դուք չգիտե՞ք, թե ինչպես վարվել:

Փոքրիկի առոջղությունը պահպանելու և մաստակ ծամելուց չզրկելու համար  մանկաբույժ Ասիա Ներսիսյանը մի քանի խորհուրդներ է տալիս.

1.Երեխաներին կարելի է թույլ տալ ծամոն օգտագործել չորս տարեկանից միայն, այն էլ սպիտակ ծամոն (առանց ներկերի):

2.Երեխային պետք է բացատրել ծամոնի հիգենիկ նշանակությունը և սովորեցնել, որ այն պետք է գցել անմիջապես, երբ դադարում է համեղ լինել:

Գովազդ