Ապուրի համար հարկավոր է.

100 գրամ տարատեսակ բանջարեղեն,

1 միջին չափսի կարտոֆիլ,

2 ճաշի գդալ կաթ,

½ թեյի գդալ սերուցքային կարագ,

Աղ:

Պատրաստման եղանակը.

Բանջարեղենը (կաղամբը, գազարը, բազուկը) մանրակրկիտ լվանալ, մաքրել, կտրատել և լցնել տարայի մեջ: Վրան

Հարկավոր է.

1 խոշոր գազար

2 ճաշի գդալ կաթ

¼ գդալ սերուցքային կարագ:

Պատրաստման եղանակը

Գազարը լավ լվանալ և մաքրել: Կտրատել, լցնել տարայի մեջ և վրան եռման ջուր լցնել: Դնել կրակի վրա` տարայի բերանը փակելով: Եփել` հետևելով, որ հանկարծ գազարը չվառվի: Հարկ եղած դեպքում

Յոթերորդ ամիսը երեխայի սննդակարում առանձնահատուկ է նրանով, որ այս  շրջանում սննդակարգում ընդգրկվում է նաև միսը (սկզբնական շրջանում հեշտ մարսվող թռչնամիս): Միսը հեշտ մարսվող սպիտակուցների, վիտամինների և երկաթի աղբյուր է:  Յոթերորդ ամսվա ավարտին երեխայի ճաշացանկում պետք է 30-50 գրամ միս ընդգրկվի: Մսային կերակուրները հարկավոր է լավ մանրացնել, իսկ միսը  սննդակարգ ներմուծելու առաջին օրերին այն հարկավոր է շատ քիչ քանակությամբ խառնել բանջարեղենային ապուրներին:

Հարկավոր է.

2 կարտոֆիլ,

1 գազար,

2 ճաշի գդալ կաթ,

½ թեյի գդալ սերուցքային կարագ,

Աղ:

Պատրաստման եղանակը

Ոչ մեծ կտորներով կտրած գազարը մի փոքր եփել  ոչ շատ քանակությամբ ջրի մեջ: Կարտոֆիլը խաշել

  1. Խաշեք մեկ հատ միջին չափի կարտոֆիլ, հետո ավելացրեք 1  հատ գազար եւ 1 հատ ծաղկակաղամբ: Միասին խաշեք միջին կրակի վրա 20-25 րոպե:  Մինչեւ մեկ տարեկան երեխաների համար նախատեսված բորշի մեջ աղը բացառվում է:  Այն օգտակար չէ երեխայի համար եւ կարող է վատ մարսողությոն պատճառ դառնալ: Բացի այդ, առանց աղի երեխան

Մեր օրերում, ամառ թե ձմեռ, խանութներում վաճառվում են բազմազան մրգեր, հաճախ էկզոտիկ` բերված հեռավոր երկրներից: Էկզոտիկ մրգերը, որպես կանոն, վիտամիններով հարուստ են, սակայն դիետոլոգների կարծիքով մինչև երեք տարեկան հասակը երեխային ցանկալի չէ նման մրգեր տալ: Նախ, հեռավոր երկրներից բերված մրգերը բազմակի քիմիական մշակման են ենթարկվում` տեսքը և թարմությունը պահելու համար, բացի այդ, դրանք փոքրիկի մոտ կարող են ալերգիկ ռեակցիա առաջացնել:

Հատկապես մինչև մեկ տարեկան երեխային ցանկալի է տալ տեղում` տվյալ բնակլիմայական պայմաններում աճող մրգեր: Օրինակ, վիտամիններով հարուստ ու օգտակար մրգեր են խնձորը, տանձը, սալորը, ծիրանը:

Այլ հոդվածներ …

Գովազդ